Bonus

Pengalaman menduduki interview JPA dan MYPAC/Yayasan Peneraju PART 2



Assalamualaikum :)

(I'm sorry for not being istiqamah in the language I use, but I'm not well aware of who are my readers? If you would love to see more of my posts, please acknowledge me which language you prefer)

To continue yesterday's post,
how do you respond to these questions? (MYPAC)

well first of all, a good friend of mine, Huda Farhana shared with me some of her notes for this particular interview. It would be a bonus if you do your homework on the ACCA website about almost everything. Read and understand the syllabus (IF POSSIBLE JUST MEMORIZE THEM because some of my friends were asked about it) and what are the credentials you need to become a part of ACCA.

When you introduce yourself, don't brag about the unimportant things. They do not want to know about that. Make it interesting. Try to state your strengths and how it compliments the program. For example, you are known to be sociable so in the CAT ACCA program you are required to be that and bla bla bla bla.

Let me just get this straight, just be 210% pro ACCOUNTING. If you didn't take accountancy for SPM go for Mathematics or ADDMATHS. The panels are only keen for super hyped candidates when it comes to accounting.

Make sure you know about the four big firms....
Know the paths to take for candidates who are keen for ACCA.
Tell them you would still go for the longer way for ACCA even if you aren't selected for the scholarship.

Alright moving on to the Q&A part with panels. Just ask them anything! To show how hyped you are for the program or accountancy even.

And be sure to put on a smile and shake hands with the panels after you're done :)

STUDENTS' ASSESSMENT with JPA

Alright now we are moving on to SAC with JPA. Since I didn't get an A for Addmaths, my only choice was Social Science (France). At first, you would have to do a psychometric test online.
During the SAC, there won't be a writing test. Well maybe a little. When I first arrived, I was super stoked to see a lot of Chinese ._.

I had no idea how to start a conversation. We were all wearing dark coloured sports attire. My dad thought it was for the panels to keep away the "judge a book by it's cover" vibe. Well it was mainly because we had to sit on the floor and do ice breaking stuffs.

Before ice breaking, I was one of the earliest people to wait. We started in a small circle. Then it only got bigger and bigger until there was a hole in the middle and people sat in front of the entrance. How odd. I couldn't keep my butt quiet so I asked everyone to sit according to their "KELOMPOK" since we had our own tags. We were labelled with numbers and either blue or yellow tag. Then, the officers led everyone to do some icebreaking stuffs. At first, I thought they were gonna ask around. I was wrong, it was more to a matter of listening to orders and finding your respective groups.

just to be safe, just talk to anyone you meet :)

My group was the earliest one to be interviewed. It was so tense, I couldn't even let myself hear me breathe. I was quite frustrated since we were timed on how long can we respond. Honestly, I knew every general knowledge they asked. I was surprised when my other teammates didn't know the TN50 and the Anti Vaccination Movement. Maybe it was my luck to get questioned about matters I actually was aware of.

At first they would do it in Malay then they would do it in English. Whatever it is guys, impress those panels! And I forgot to shake their hands though......

Not just that, you would be assigned to do a case study. I was a bit frustrated with the topic because it was so general I think almost everyone was clueless. With all the confidence I had, I lead them all and we managed to give out our presentation. I was a bit disappointed since the other group didn't throw us that many questions.

Overall, I don't know what the hell the JPA wants to see. All I can say is, you are being watched from the moment you got your tag. So just be the very best of you. All the best!

Pengalaman menduduki interview JPA dan MYPAC/Yayasan Peneraju PART 1

Assalamualaikum :)

Woah, maafkan saya sebab dah setahun lebih (atau cukup dua bulan) untuk tidak update apa-apa di sini?

Kata orang putih, long story short, saya dah lepas SPM (Sijil Pelajaran Malaysia atau Malaysia's National Certificate of Education) dan bersyukur ke hardat ilahi atas keputusan yang agak cemerlang untuk saya. Sejujurnya, saya memang tak expect pun keputusan SPM saya hampir semua A...ada satu B tambah tau. Agak-agak apa? Hahaha...subjek tu tak A, tak boleh lah nak jadi engineer ya teman-teman.

Dengan keputusan yang serba boleh tu, saya sampai saje rumah terus apply je semua yang boleh.
Beberapa minggu lepas, saya telah pun menghadiri dua jenis temuduga untuk mendapatkan tajaan biasiswa untuk teruskan pelajaran di menara gading.

Saya nak cerita sikit lah pengalaman. Pada mulanya, saya agak ragu-ragu apabila mendapat jemputan daripada MYPAC (Malaysian Professional Accountant Centre) untuk menduduki CAT-ACCA Assessment. Sejujurnya saya memang gelabah untuk menerima berita ini sebab dengar-dengar macam susah since ACCA kan? Walaupun begitu, ramai kawan-kawan saya kata senang je soalan-soalan mereka (Mathematics dan English). Saya terima email tersebut betul-betul sehari sebelum hari assessment. Saya terus inform ayah saya tentang itu dan dia terus selesaikan semua dokumen-dokumen yang saya perlu bawa bersama. Sementara itu, ayah saya memang berharap saya berdikari dan pergi sendiri. Saya cuba hubungi rakan-rakan saya di Shah Alam untuk tumpangkan saya. Alhamdulillah, sahabat baik saya sedia untuk menerima saya (LOL). Dia pun tolong carikan tiket bas yang masih ada secara online. Akhirnya, saya dapat tiket pada jam 6.30 rasanya.

Sebaik sahaja ayah saya tiba di rumah, dia terus drop off saya di Larkin Sentral. Tak sangka gila Larkin dah lain. Hampir sesat juga cari mana kaunter tiket. Ada seorang makcik ni masuk ke mamak sebelah dan keluar balik dan khabarkan pada saya pintu masuk tiada. Aku tenung je satu pintu kecil ni dan nampak orang awam keluar dari situ. Aku pun ikut gerak hati dan terus jalan dan sampai pun ke dalam. Nasib baik mereka ada tampal penunjuk arah.

Nak cari kaunter tiket pun leceh sebab aku tak pasti dia ikut abjad ke, ikut populariti ke...kena juga tanya orang sekeliling.

Masa aku tengah tunggu bas sampai, aku carilah tempat duduk kat Platform C. (Aik dah guna Aku pula) I was holding my purse since I didn't want to ruin my bus ticket. Ada makcik Cina ni nampak dan pinta pada aku duit untuk makan. Aku bagi jelah.

Aku naik bas, dan aku dapat seat dua orang. Tapi aku seorang sahaja pada masa itu. Ibu aku ada bekalkan makanan sebab aku tengah ganti puasa. Terkantoi dengan pemandu bas tapi dia suruh habiskan je. Bas lambat gerak, aku rasa sebab ada orang pergi solat Maghrib dulu.

Tak lama lepastu, bas berhenti lagi dekat Tun Aminah. Ada seorang ibu Cina duduk sebelah aku.
Aku frust betul sebab terang-terang aku akan sampai leeway (tak sempatlah nak naik KLIA Transit) dan tempat cas semua memang sekadar hiasa sahaja.

Nasib baik kawan aku boleh ambil kat TBS.

Aku tidur lewat sebab risau apalah yang bakal aku duduki nanti.
Esoknya, aku sampai tak terlalu awal atau lewat.
Long story short, senang sahaja. Soalan-soalan Matematik dia macam solving problems dan ada satu sahaja soalan berkaitan Normal Distribution. Untuk English, sejibik macam kertas SPM.
Mereka akan provide kertas untuk kira-kira. Pensil bawalah sendiri.

(Nampaknya aku suka menaip panjang-panjang, okay, aku cut terus part interview)

Aku gelabah juga untuk interview MYPAC ni. Ramai kawan aku yang khabar mereka dapat panel yang pelbagai ragam. Ada seorang tu tak terima kawan aku sebab tak shake hands dengan dia. Ya Allah........padahal kami pernah diajar oleh orang luar tak payah pun.

Apa-apa pun, aku bersyukur sangat sebab panel aku baik-baik orangnya. Aku pakai pun ala kadar je, berbaju kurung kosong dan plain shawl. Antara soalan-soalan mereka ialah:


  1. Intoduce yourself
  2. What do you know about the program?
  3. What will you do if you dont get this scholarship?
  4. What was your study habit?
  5. What was your favourite subject?
  6. Do you have any questions to ask the panels? 


Okay. Jangan cemas. Senang sahaja soalan mereka ni.
 In sha Allah next post saya akan sambung 🌸