Bonus

TEST? CALAMITY? DUGAAN?

Assalamualaikum :)




Hai everyone! How are you? Sihat? Alhamdulillah lah ye if you guys are sihat .... Ingat... every time people ask you how are you, yang penting sekali always thank Allah and praise Him and then say that you are healthy WAL'AFIAT ..... Okay? :) ask your ustaz or ustazah why hehe

So, sejak kebelakangan ni, banyak sangat dugaan yang agak menduga kesabaran hati ditimpa. Alhamdulillah! Ya! Redhailah akan setiap ujian dan kurniaan Allah...........Best apa kena uji...the more He tests you, the closer you get to Him..... kan? :)

First kali, my advice, if you do something, and it is not actually the best for all but the best for that time and you know it, then okay. Go for it. If people try to bring you down, or they backbite about you, BE PATIENT. BE COOL. BE LIKE A MUSLIM WHO HAS ALLAH. If you think you can talk to them slowly, then go. But if not, or you know many consequences will happen, then just be quiet. It is better for you to just shut up rather than saying stuffs you are not even sure.

If people terasa with what your teguran, and they hurt you back, maknanya benda tu memang memberi kesanlah pada dia. So, doakanlah agar hati dia terbuka, so that God will give them His Guidance. In Shaa Allah.



Leading people is not about creating followers...............
Leading people is about shaping them into leaders.

Bila kita dah pegang satu tanggungjawab, kita perjuangkanlah ia. Kalau semua smooth je, itu bukan satu perjuangan. Bila kita ditimpa pelbagai dugaan, haaa. itu lah satu kejayaan dalam perjuangan.

Kadang kadang orang tak tahu niat kita, mereka tak faham, mereka terus jump in conclusion. Memang ada hukum agama semua, tapi ma shaa ALLAH, ilmu ni luas. Banyak benda kita tak tahu. Sebab tu kita kena DAKWAH. Ajak kepada kebaikan.

Manusia ni sering lupa, that is why lah, we must remind each other every time.

Bersabarlah wahai saudara, Allah is with you. Always prepare yourself mentally , physically and spiritually . Ketakwaan itu perlu teguh. Akidah itu perlu kukuh. Iman itu perlu terang. Hati itu perlu bersih. Jiwa itu perlu suci dan tenang.



How can we treat our heart?

Read the Qur'an and its meanings.
Always do qiamullail.
Socialize with soleh and solehah people.
Fast if you could.
Always remember Allah (dhikrullah)

In shaa Allah, every test that comes could be overcome easily.

And also, always niat everything on Allah. With that, memang tak buat lah benda yang dosa.
Hati tu kena jaga. Jangan sampai banyak titik hitam.

Kalau hati kita baik, maka seluruh anggota pun baik...
Tapi kalau sebaliknya, maka sebaliknya jugalah yang berlaku.



Apa apa pun, bertabahlah dalam berjihad!
Tuntutlah ilmu. Teruskan perjuangan...
Allah bersama mu.


assalamualaikum


No comments: